ua en ru

Кучма з жалем констатував, що тільки Єльцин був гарантом територіальної цілісності України

Колишній Президент України Леонід Кучма з жалем констатував, що тільки Президент Росії Борис Єльцин був гарантом територіальної цілісності України.

Колишній Президент України Леонід Кучма з жалем констатував, що тільки Президент Росії Борис Єльцин був гарантом територіальної цілісності України. Про це Кучма повідомив у Миколаєві під час круглого столу національної єдності.

"Я вчора чув заяву Дмитра Медведєва, що Росія ніколи не брала зобов'язань щодо гарантування територіальної цілісності України. Я не можу назвати це такими словами, якими я насправді думаю про це. Гаразд, вони меморандуми чхають, меморандум - це за великим рахунком декларація про наміри. Але договір 97 року, який я з Єльциним підписав, - там 5 пунктів, що стосуються територіальної цілісності. Гаразд, росіян там обманюють, гаразд, українців обманюють, але навіщо світовій спільноті брехати?" - заявив Кучма.

"Ось Єльцин був гарантом територіальної цілісності України. А сьогодні? А сьогодні кожен день війська від кордонів відводять, а вони всі там. Так що таке "русский мир"? Коли Росія заявляє, що Росія не гарантує, то хто буде гарантувати?" - зазначив колишній Президент.

Він також зазначив, що люди на сході України кажуть, що Київ не чує Донбас, але Кучма підкреслив, що в Донецьку ніколи не було київської центральної влади. "Там вони і няню в дитячий садок призначали", - зазначив Кучма.