ua en ru

Ізраїль ухвалив закон про референдум щодо територіальних поступок

Парламент Держави Ізраїль остаточно затвердив законопроект про референдум відносно територіальних поступок. Мова йде насамперед про Східнний Єрусалим та Голанські висоти, які Ізраїль офіційно вважає частиною своєї території, передає радіо "Свобода".

Як повідомляється, документ, який обумовлює умови передачі території Голанських висот і Східного Єрусалиму під контроль іншої держави, був прийнятий більшістю в 65 голосів проти 33.

Відповідно до нового закону, передача частини території Ізраїлю іншій державі можлива за двох умов. Спочатку парламент повинен затвердити цю дію мінімум 61 голосом з 120, потім це рішення виноситься на загальнонаціональний референдум. У випадку, якщо "за" проголосує не менше 80 депутатів, референдум можна не проводити.

Засідання, на якому обговорювався законопроект, тривало 7 годин, і думки депутатів про його підсумки дуже різні. Ярів Левін, депутат від правлячої партії Лікуд, задоволений результатами голосування: "Пане голово, дозвольте сказати без лапок: сьогодні ми зробили історію!"

Нахман Шай, депутат від опозиційної партії Кадіма, дотримується іншої точки зору: "Це самоліквідації. Якби я хотів висловитися грубіше, я б сказав, що парламент сам себе кастрував. Парламент обмежив свої можливості приймати рішення, виконувати своє завдання, підірвав свої повноваження" .

Раніше повідомлялося, прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміну Нетаньяху не вдалося переконати депутатів його фракції погодитися на чергову пропозицію США про повторному заморожуванню будівництва в єврейських поселеннях на Західному березі Йордану.