ua en ru

ЄС заморожує введення безвізового режиму з Росією

Брюссель не готовий обговорювати скасування віз для громадян Росії, оскільки та не до кінця виконала перелік двосторонніх кроків у цьому напрямку, хоча певних успіхів досягла. Такі висновки містяться в доповіді єврокомісії, озвученому сьогодні главою представництва ЄС в Росії Вігаудасом Ушацкасом, повідомляє "Росія 24".

Цю доповідь чекали в Москві, але ніяк не думали, що його висновки будуть носити негативний характер. Швидше навпаки. Виступаючи в Раді Федерації в рамках парламентської години, за кілька годин до виходу європейської доповіді, глава МЗС РФ Сергій Лавров дав зрозуміти, що чекає від Брюсселя позитивних висновків в якості відповіді на позитивну російську доповідь.

"Якраз сьогодні очікуємо доповідь Єврокомісії за оцінкою дій, які були зроблені на основі переліку спільних кроків. Ми вже представили свою доповідь, вона позитивна. Розраховуємо, що доповідь Євросоюзу теж буде мати таке значення. Якщо це станеться, то принцип взаємності візьме гору, і ми зможемо почати вже готувати угоду про безвізовий режим", - сказав він сенаторам.

Проте одразу після виходу брюссельського документа стало зрозуміло, що підготовка такої угоди відтягується на невизначений термін, що викликало у російського зовнішньополітичного відомства очікувану реакцію.

"Висновки, що містяться в доповіді, не можуть не викликати у мене як старшої посадової особи щодо безвізового діалогу здивування і жаль у зв'язку з явним наміром партнерів продовжувати замотувати безвізовий діалог на невизначений час. Проведена Євросоюзом політика штучного стримування Росії суперечить спільним домовленостям і відсуває реалізацію означеної ще в 2003 році стратегічної задачі, пов'язаної з відміною візового режиму", - прокоментував ситуацію журналістам посол з особливих доручень МЗС РФ Анвар Азімов.

Очікується, що сторони отримають роз'яснення щодо висновків, які містяться в доповіді, на найближчому засіданні постійної ради партнерства ЄС-Росія щодо питання свободи, безпеки та правосуддя, яке відбудеться в Москві 17 січня 2014 р.