ua en ru

ЄС відклав введення нових санкцій проти РФ на прохання України, - глава МЗС Литви

ЄС відклав введення нових санкцій проти РФ на прохання України, - глава МЗС Литви

Євросоюз (ЄС) переніс в понеділок реалізацію санкцій відносно представників російської влади і сепаратистів на прохання самих українців. Про це заявив міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс, передає Delfi.

"Реалізація відкладена на кілька днів тому, що ми взяли до уваги прохання українців, тому що вони хотіли, щоб у іншої сторони було менше приводів для відмови від переговорів або від неконструктивних переговорів, якщо відбудеться зустріч у Мінську в середу", - сказав міністр.

Лінкявічюс підкреслив, що це рішення не означає скасування санкцій ЄС, а на пом'якшення санкцій ЄС піде тільки в тому випадку, якщо зміниться реальна ситуація в Східній Україні, де урядові сили воюють з підтримуваними Росією сепаратистами.

"Це ніяк не міняє суті, тому що ми вирішили ввести санкції після подій у Маріуполі, саме за ці події. Ми точно не будемо давати оцінку ніякими постановами чи поставленим підписам, вони точно не виробляють такого враження, яке могло б бути в нормальних умовах. Оцінку ми будемо давати тільки на підставі змін реальної ситуації, якщо будемо бачити, що сили насправді відводять і чесно намагаються виконати те, що передбачено в мінських угодах. Якщо буде так, то тільки тоді, можливо, з'явиться причина переглянути політику", - сказав міністр.

Нагадаємо, 9 лютого глави МЗС країн ЄС ухвалили рішення, що нові санкції Євросоюзу проти Росії набудуть чинності 16 лютого.