ua en ru

Екс-президент Єгипту Мубарак може вийти на волю цього тижня

Екс-президент Єгипту Хосні Мубарак може вийти на волю вже цього тижня, повідомив його адвокат, пославшись на зняття із підзахисного звинувачень у справі про корупцію.

Екс-президент Єгипту Хосні Мубарак (на фото) може вийти на волю вже цього тижня, повідомив його адвокат, пославшись на зняття із підзахисного звинувачень у справі про корупцію. У рамках цієї справи звинувачення намагалося довести привласнення Мубараком і його синами коштів, виділених з бюджету на ремонт резиденцій глави держави, передає Reuters.

"Хосні Мубарак може бути звільнений з-під варти до кінця поточного тижня, оскільки єдина юридична підстава для його подальшого ув'язнення пов'язана з обвинуваченням за іншим пунктом, яке може бути зняте протягом 48 годин", - пояснив його адвокат.

Проти Мубарака було висунуто кілька пунктів обвинувачення. У 2012 р. він уже був засуджений до довічного ув'язнення, проте апеляційний суд задовольнив запит про повторний розгляд справи у зв'язку із процедурними порушеннями.

Мубарак став першим скинутим арабським лідером, який був засуджений на території власної країни.

Як повідомлялося, суд Каїра відклав до 25 серпня слухання про перегляд справи колишнього Президента Хосні Мубарака.

Зазначимо, що Мубарак знаходиться під вартою, будучи фігурантом відразу декількох кримінальних справ. За однією з них - про загибель демонстрантів під час революції 2011 р. - він вже виправданий. У квітні ц.р. суд постановив, що Мубарак не несе безпосередньої відповідальності за розстріл опозиціонерів. Щоправда, відпускати Мубарака на волю тоді не стали, оскільки він знаходиться під слідством ще за низкою кримінальних справ, пов'язаних із корупцією.

Відповідно до початкового вердикту, який було винесено 2 червня 2012 р., суд не знайшов прямих доказів надання Мубараком права поліції використовувати бойові патрони. Однак, взявши до уваги непряму причетність екс-президента до трагічних подій, суд засудив його до довічного ув'язнення.

Нагадаємо, в результаті революції у Єгипті, яка стала одним із ключових елементів "арабської весни", Хосні Мубарак був змушений 11 лютого 2011 р. піти у відставку. У результаті зіткнень з поліцією і армією загинули 846 демонстрантів, близько 6,5 тис. людей отримали поранення.

Наступник Мубарка Мохаммед Мурсі, зміщений з поста глави держави в липні ц.р., також перебуває під слідством. За версією звинувачення, Мурсі вступив у змову з екстремістами, щоб їх агенти організували штурм в'язниці "Ваді ель Натрун", у якій знаходилися практично всі лідери "Братів-мусульман".

Прикметно, що штурм в'язниці став однією із ключових подій єгипетської революції, у результаті якої був повалений режим Мубарака. До останнього часу всі учасники тих подій вважалися у Єгипті героями.