ua en ru

Баррозу написав Путіну листа з приводу можливих варіантів внесення змін до УА України з ЄС

Президент Європейської комісії Жозе Баррозу написав лист Президенту Росії Володимиру Путіну з приводу можливих варіантів внесення змін в Угоду про асоціацію України з Євросоюзом.

Президент Європейської комісії Жозе Баррозу написав лист Президенту Росії Володимиру Путіну з приводу можливих варіантів внесення змін в Угоду про асоціацію України з Євросоюзом. Про це повідомили у прес-службі Єврокомісії, передає "ЄС-Плюс".

"Відповідаючи на ваш лист від 17 вересня, я б хотів привітати конструктивну співпрацю всіх сторін під час міністерського засідання тристороннього по реалізації угоди про асоціацію між Україною та ЄС, включаючи глибоку та всебічну зону вільної торгівлі 12 вересня", - написано у листі президента Єврокомісії.

Баррозу зазначив, що рішення, досягнуті на цій міністерській зустрічі, були підтримані всіма сторонами та закріплені в міністерському заяві.

"З боку ЄС ми поінформували країни-члени про результати тристороннього процесу, і ми тепер отримали їх згоду на необхідні законодавчі кроки", - написав Ж. М. Баррозу.

Президент Єврокомісії наголосив, що пропозиція відкласти набуття чинності торговельної частини угоди про асоціацію між Україною та ЄС пов'язане з подовженням на той самий строк дії автономних торгових заходів ЄС по відношенню до України, що полягають у скасування імпортних мит на українські товари.

"У цьому контексті ми серйозно занепокоєні нещодавнім прийняттям постанови російського уряду, що пропонує нові торговельні бар'єри між Росією і Україною. Ми вважаємо, що застосування цієї постанови буде суперечити спільним висновком та рішенням відкласти тимчасове застосування торговельної частини угоди про асоціацію", - наголошується в листі.

При цьому, Баррозу наголосив, що ЄС залишається готовим до співпраці з Росією для боротьби з можливими негативними наслідками для російської економіки від зони вільної торгівлі між Україною та ЄС.

"Разом з тим, я хочу скористатися цією можливістю, щоб підкреслити, що угода про асоціацію залишається двостороннім угодою і у відповідності з міжнародними стандартами, будь-які зміни до нього можуть бути внесені тільки за запитом однієї зі сторін і за згодою іншої сторони, згідно із запропонованими в тексті механізмами і відповідними внутрішніми процедурами сторін", - підкреслив він.

При цьому він нагадав, що спільні висновки, досягнуті на тристоронній зустрічі міністрів, чітко вказують, що ці кроки є частиною всебічного мирного процесу в Україні з повагою її територіальної цілісності та права приймати рішення щодо своєї долі.

У своєму листі президент Єврокомісії також ще раз підкреслив відданість європейської сторони пошуку мирного рішення конфлікту в східній Україні, наголосивши у цьому зв'язку важливість виконання всіма сторонами Мінського протоколу від 5 вересня меморандуму від 19 вересня, у тому числі в питаннях моніторингу українсько-російського кордону представниками ОБСЄ та відкликання всіх іноземних збройних об'єднань з української території.

Крім того, Жозе Баррозу висловив надію на швидкий прогрес у тристоронніх переговорах щодо постачання газу в Україну та ЄС.

Нагадаємо, 15 вересня під час телефонної розмови Президент Росії Володимир Путін пообіцяв президенту Європейської комісії Жозе Мануелю Баррозу, згідно з повідомленням прес-служби Єврокомісії, не змінювати поточний двосторонній торговий режим між РФ і Україною.