ua en ru

Цукерберг продає 41,4 млн акцій Facebook для виплати податку з придбання 60 млн акцій

Засновник і виконавчий директор Facebook Марк Цукерберг продає 41,4 млн акцій своєї компанії, щоб виручити кошти на оплату податкового рахунку, виставленого йому у зв'язку з виконанням опціону на купівлю 60 млн акцій Facebook. Про нетривіальною комбінації угод стало відомо з документу компанії, поданої в Комісію з цінних паперів і бірж США.

Раніше повідомлялося, що Facebook проводить вторинне розміщення 70 млн акцій класу "A", з яких 27 млн розміщує сама компанія і 43 млн - акціонери, включаючи М.Цукерберга. Ціна пропозиції поки не визначена, а виходячи з вартості акцій Facebook на закритті торгів у Нью-Йорку 18 грудня (55,57 дол.) розміщується пакет акцій оцінюється в 3,9 млрд дол.

Як повідомляється в матеріалах Facebook, Цукерберг повністю виконає опціон на купівлю 60 млн акцій класу "B" і потім запропонує 41 млн 350 тис. акцій класу "A" (будуть автоматично конвертовані з акцій класу "B") в рамках оголошеного вторинного розміщення. "Ми очікуємо, що більшість коштів, які М.Цукерберг отримає від продажу (41,35 млн акцій), будуть використані для виконання податкових зобов'язань, що виникли у зв'язку з реалізацією опціону", - зазначає компанія.

Крім того, в матеріалах Facebook зазначено, що в грудні 2013 р. Цукерберг пожертвує 18 млн акцій класу "B" (оцінюються в 1 млрд дол.) на якісь цілі, про які не повідомляється.

Після вторинного розміщення Цукерберг буде контролювати 56,1% голосуючих прав у Facebook (до розміщення - 58,8%).

Після 20 грудня 2013 р. акції класу "A" Facebook будуть включені в розрахункову базу індексу S&P 500. З початку 2013р. акції соціальної мережі на біржі Nasdaq подорожчали майже на 100%.