ua en ru

США продовжили на п'ять років дію антидемпінгових мит на імпорт силікомарганцю з України

Американська комісія з міжнародної торгівлі (US ITC) продовжила на п'ять років дію антидемпінгових мит у розмірі 163% на імпорт силікомарганцю (один з видів феросплавів) з України та Китаю. У своєму повідомленні, опублікованому в четвер увечері, US ITC пояснила, що скасування обмежень могло б "в осяжному майбутньому" нанести матеріальний збиток товаровиробникам США. На думку експертів, крім прагнення захистити внутрішній ринок від загрози демпінгу з боку імпортерів, рішення американської комісії пояснюється політичними мотивами, пише "Комерсант-Україна".

Представники інтересів українських феросплавних заводів називають рішення US ITC політичним. "Виробники зробили все від них залежне, щоб спростувати звинувачення у демпінгу. Їм допомогли і в посольстві України в США, і в Мінекономрозвитку, але вище голови не стрибнеш", - говорить радник юридичного бюро "Єгоров, Пугінський, Афанасьєв і партнери" Гліб Бялий, який представляв у цьому розслідуванні інтереси українських заводів. Інший співрозмовник видання, знайомий з ходом переговорів, стверджує, що рішення США пов'язано з політичною ситуацією в країні: "Це реакція Білого дому на дії української влади щодо опозиції - екс-прем'єра Юлії Тимошенко, колишнього голови МВС Юрія Луценка та інших політв'язнів". Гліб Бялий не підтвердив, але і не спростував цю інформацію. Разом з тим він нагадав, що в 2001 році домогтися скасування мит не вдалося саме з політичних мотивів: "Це був рік, коли були опубліковані плівки Миколи Мельниченка. Вони різко змінили ставлення до України".

Мита на українську продукцію США ввели ще у 1994 році і потім двічі їх подовжували - в 2006 і 2011 роках. Цю продукцію в Україні виробляють Нікопольський, Запорізький і Стахановський заводи феросплавів, контроль над якими здійснює група "Приват" Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова. "США - високомаржинальних ринок. Ціни на феросплави там в середньому на 5-10% вищі, ніж в Європі. Тож виробники всього світу хочуть торгувати там своєю продукцією", - говорить представник великого торговця феросплавами в світі компанії Luxalloys SA Костянтин Шарневський.

Домагатися перегляду мит українські феросплавні заводи можуть лише в 2016 році, але за рік до цього вони можуть спробувати домогтися зниження їх ставки. "Теоретично ставка може бути знижена навіть до нуля. Компанії повинні будуть поставити в США партію товару, за якою буде визначено рівень демпінгу. Якщо він виявиться нижче 163% - теоретично можна розраховувати на зменшення антидемпінгової ставки", - пояснив Гліб Бялий.

США закриває ринок і для інших товарів з України. У вересні US ITC розпочала перегляд антидемпінгових мит щодо імпорту аміачної селітри. "У 2001 році США ввели для України мито у розмірі 156%, що закрило для наших товаровиробників американський ринок", - згадує колишній власник найбільшого в Україні виробника азотних міндобрив - концерну "Стирол" - Микола Янковський. У 2010 році Янковський продав цей завод Group DF Дмитра Фірташа. Останній є зараз монополістом з виробництва аміачної селітри в Україні, контролюючи, крім "Стиролу", черкаський і північнодонецький "Азоти", а також "Рівнеазот". "Без урахування мита український товар був би конкурентний на ринку США", - вважає Янковський.

На минулому тижні US ITC розпочала також розслідування щодо продовження антидемпінгового мита на імпорт арматури з України. Найбільшим її виробником в країні є меткомбінат "АрселорМіттал Кривий Ріг". Однак материнська компанія ArcelorMittal має виробництва по всьому світу, тому для компанії це не стане проблемою, зазначило високопоставлене джерело газети в "АрселорМіттал Кривий Ріг".

Президент Українського національного комітету Міжнародної торгової палати Володимир Щелкунов відзначає, що українські товаровиробники вже змирилися з загороджувальними митами на американському ринку і не розглядають його в якості пріоритету. "Ми очікуємо закриття американського ринку також для арматури та аміачної селітри", - говорить він. Експерт додає, що у відношенні феросплавів закриття ринку закономірно, враховуючи рецесію світового ринку металопродукції. Всесвітня асоціація виробників сталі на минулому тижні знизила прогноз зростання світового споживання сталі в цьому році з 3,6% до 2,1% (до 1,41 млн т).

Читайте також: Коломойський і Хорошковський готують до продажу українські феросплави, - експерти