ua en ru

РФ готова відновити переговори з Україною про ціну на газ після сплати частини боргу, - Медведєв

Росія готова повернутися до переговорів з Україною про умови постачання та ціну газу в разі сплати частини боргу за вже поставлене паливо.

Росія готова повернутися до переговорів з Україною про умови постачання та ціну газу в разі сплати частини боргу за вже поставлене паливо. Про це журналістам заявив прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв (на фото).

"Ніхто ніколи не говорив: негайно віддайте 4 млрд дол. Але ви покажіть, що готові це робити. Якщо вони частину заплатять, це, як мінімум, основа для розмов", - зазначив Медведєв.

Він також додав, що Росія готова обговорювати цю проблему, а також підтримку жителів України. "У цьому сенсі ми, напевно, готові навіть наступити на свої інтереси при обговоренні того, як нам по газу далі співпрацювати", - сказав Медведєв.

За його словами, це, по суті, буде фінансова допомога. Також Медведєв висловив надію, що "європейські друзі змусять (Україну, - ред.) хоча б частину грошей, які вона отримала, переказати "Газпрому".

Нагадаємо, як заявив вчора у Брюсселі прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, Україна готова в десятиденний термін погасити борг за газ, якщо Росія залишить ціну у 268 дол за тис. куб. м.

За словами міністра юстиції Павла Петренка, НАК "Нафтогаз України" має сильні позиції у Стокгольмському арбітражі з російською компанією "Газпром".

Як повідомлялося, російський газовий концерн "Газпром" виставив Україні рахунок на передоплату поставок газу в червні 2014 р. на суму 1,66 млрд дол. Також у "Газпромі" заявили, що Україна, котра заборгувала Росії, за її ж розрахунками, за постачання газу 3,5 млрд дол., закачала до підземних сховищ (ПСГ) лише 9 млрд кубометрів російського газу, що менше половини необхідного обсягу палива для безперебійного постачання внутрішніх споживачів взимку 2015 р.

Зазначимо, що у Європейському союзі розраховують на врегулювання газового питання України і Росії до кінця травня 2014 р.

Додамо, що міністр енергетики Росії Олександр Новак та єврокомісар з енергетики Ґюнтер Еттінгер у телефонній розмові домовилися про зустріч 19 травня в Берліні. У ході цих переговорів планується досягти домовленості про місце і час проведення другого раунду тристоронніх переговорів між Росією, Україною та Європейською комісією з газового питання.

Нагадаємо, "Газпром" встановив для України з 1 квітня 2014 р. ціну на газ 485 дол. за 1 тис. куб. м. Втім, офіційний Київ заявляє, що готовий оплачувати газ за старою ціною - 268,5 дол. за 1 тис. куб. м.