ua en ru

Китай до 2015 р. може стати одним з найбільших виробників нафти в світі

Через два роки китайські компанії подвоять в порівнянні з 2011 р. видобуток за межами країни, пише The Financial Times з посиланням на доповідь Управління по інформації в галузі енергетики США (IEA).

Зараз це рівень видобутку таких країн ОПЕК, як Кувейт (3,1 млн бар. на день) і ОАЕ (2,9 млн бар.).

"Китай стане одним з найбільших виробників нафти завдяки великим угодам зі злиття і поглинання за кордоном", - відзначив головний економіст IEA Фатіх Біроль.

Виробництво нафти в самому Китаї небагатьом перевищує 0,5 млн бар. в день.

За даними Dealogic, з 2009 р. китайські компанії витратили 92 млрд дол.. на скупку іноземних нафтогазових активів. У минулому році місцеві нафтогіганти виділили на ці цілі рекордні 35 млрд дол. Головним досягненням 2012 р. можна вважати покупку Cnooc канадської Nexen за 18 млрд дол., яка дозволить китайської компанії збільшити свої видобувні потужності на 20% (Nexen видобуває близько 200 тис. бар . на день).

Нинішня активна закордонна експансія китайських держкомпаній пояснюється вже комерційними інтересами, а не бажанням Пекіна забезпечити свої потреби в енергоресурсах, вважають аналітики. Як відзначають в IEA, "немає ніяких ознак, що свідчать про те, що ці компанії зобов'язані віддавати навіть частину видобутої за кордоном нафти в Китай".

"Зараз китайські держкомпанії діють в точності як міжнародні корпорації з виробництва енергоресурсів. Вони намагаються убезпечити себе, гарантувавши виробництво за межами своєї країни. Головним тут є комерційні інтереси", - пояснив Біроль.

Китай є другим за величиною після США споживачем нафти, і, за прогнозами, до 2020 р. потреба Китаю в цьому виді сировини зросте до 12,2 млн бар. на день. Як запевняють топ-менеджери місцевих нафтогігантів, останні не в силах задовольнити внутрішній попит навіть за рахунок придбань іноземних активів. До того ж часто економічно недоцільно возити нафту, видобуту національними компаніями, наприклад, в іншій півкулі, коли її дешевше купити у тих, хто виробляє сировину поблизу (більше 50% нафтового імпорту КНР припадає на країни Близького Сходу).

Ключовими гравцями на нафторинку Китаю є CNPC, Sinopec і Cnooc. За кожною з них закріплена своя зона впливу: CNPC контролює північ Китаю, Sinopec - південь, а Cnooc лідирує у видобутку на шельфі. Однак китайські родовища старі, і їх рівень забезпеченості видобутку запасами є низьким. Тому компаніям, незважаючи на існуючу на початку 1990-х років установку китайської влади на збільшення видобутку нафти будинку, довелося також шукати ресурси за кордоном.

В кінці 2000-х влада країни вже відкрито заговорили про те, що національним корпораціям пора перетворитися в міжнародних конкурентоспроможних гравців. У свою чергу китайські бізнесмени оновили топ-менеджмент, допустивши туди іноземців, і відмовилися від гучних поглинань на користь придбання міноритарних пакетів, що заспокоїло іноземних політиків і учасників ринку. Зараз китайські компанії працюють більш ніж в 30 країнах.

"Працюючи за кордоном, компаніям доводиться діяти як звичайним міжнародним гравцям - підтримка влади КНР не є гарантією укладання угоди. Їм доводиться співпрацювати з іншими компаніями, утворювати з ними СП, особливо коли вони входять на новий для себе ринок", - наголошується в доповіді IEA .

"Частка у СП дає китайським компаніям карт-бланш у вирішенні питань з регуляторами. Крім того, вони можуть переймати досвід партнерів і брати на озброєння їх технічні розробки, які потім можуть бути застосовані вже в Китаї", - заявив аналітик Sanford C. Bernstein Ян Пайл.

Китай до 2015 р. може стати одним з найбільших виробників нафти в світі