ua en ru

Через дії Фірташа Україна може втратити низку стратегічних підприємств, - експерт

Змова бізнесмена Дмитра Фірташа та Президента РФ Володимира Путіна є бомбою уповільненої дії, закладеною з метою знищення економіки України та рейдерського захоплення стратегічних підприємств нашої країни. Таку думку висловив політолог, засновник дослідницької компанії "Актив-груп" Андрій Єременко.

"Доказом цього є інформація, опублікована Reuters, щодо багатомільярдних кредитів, наданих російським "Газпромбанком" флагманській структурі Фірташа - Ostchem. Для кращого розуміння ситуації необхідно підкреслити, що "Газпром" володіє лише невеликою часткою в "Газпромбанку". Контролюється ж це фінансова установа російським бізнесменом Ковальчуком, близьким діловим партнером Президента РФ Путіна", - повідомив політолог.

На його думку, вимога "Газпромбанку" щодо повернення Ostchem кредиту в сумі 0,8425 млрд дол і відсотків по позиці - лише перша подія у переліку заходів, запланованих керівництвом Росії з метою знищення української економіки.

"Швидше за все, буде реалізовуватися заздалегідь розроблений сценарій: Фірташ заявить про неможливість повернути кредит та сплатити проценти, а "Газпромбанк" спробує стягнути з позичальника заставу, яка представляє собою 5,679 млрд куб. газу, що знаходиться в українських ПСГ. Ці дії переслідують дві мети: підрив енергетичної безпеки України і різке ускладнення умов виконання нашою країною своїх зобов'язань по транзиту газу в країни Європи. По суті справи, бізнесмен Фірташ став інструментом політико-економічних диверсій, спрямованих проти України", - впевнений Єременко

Експерт припускає, що використання російським керівництвом бізнесмена Фірташа для руйнування економіки України не обмежиться вищевикладеною схемою.

"Відомо, що на отримані в "Газпромбанку" кредити Фірташ придбав кілька найбільших українських хімічних і титанових підприємств - "Стирол" (Горлівка), "Азот" (Рівне), "Азот" (Сєвєродонецьк), "Кримський титан" (Армянськ), причому, останнє підприємство було придбано за десятикратно заниженою ціною завдяки допомозі колишнього Президента Януковича", - зазначив Єременко.

За словами експерта, наступним кроком росіян буде спроба вилучення зазначених підприємств за борги. "Власне, вже заявлено, що якщо фірташівський Ostchem не погасить кредит і відсотки по ньому в термін до 30 грудня поточного року, "Газпромбанк" пред'явить вимоги про погашення кредиту до поручителів за кредитним договором - чотирьох заводів з виробництва мінеральних добрив, що входить в Ostchem. Таким чином, через дії Фірташа наша країна може втратити низку стратегічних для економіки і національної безпеки підприємств, які перейдуть під повний контроль агресора, який окупував частину території України. На відміну від спроби захоплення газу з вітчизняних ПСГ, яким Україна має можливість протистояти, перспективи втрати підприємств титаново-хімічної галузі представляються досить високими", - заявив експерт.