ua en ru

Євросоюз збирається відрадити Південну Америку від поставок продуктів до Росії, - ЗМІ

Європейський союз має намір провести переговори з такими країнами Латинської Америки, як Бразилія і Чилі, у спробі відрадити їх від заміщення експорту до Росії сільгосппродукції із країн ЄС, заборону на яку Москва ввела з минулого тижня. Намір латиноамериканських країн підвищити експорт до РФ за рахунок введених обмежень на ввезення товарів зі США та ЄС викликало занепокоєння Брюсселя, пише Financial Times.

Росія у відповідь на секторальні санкції Вашингтона і Брюсселя із 7 серпня ввела повну заборону на поставки яловичини, свинини, плодоовочевої продукції, м'яса птиці, сирів, молока і молочних продуктів з ЄС, США, Австралії, Канади та Норвегії терміном на один рік.

За день до оголошення повного списку заборонених товарів Россільгоспнагляд повідомив, що негайно обговорить з дипмісіями низки країн Південної Америки перспективи розширення поставок продовольства в РФ. Відомство також оприлюднило списки підприємств Бразилії, які отримали право на поставки в Росію м'ясної продукції. Крім того, вперше бразильські компанії Confepar і Perdigao отримали право на поставку молочної продукції.

FT нагадує, що власті Бразилії вже "дозволили близько 90 новим м'ясокомбінатам негайно розпочати експорт курятини, яловичини та свинини в Росію", а Чилі має шанс отримати значні преференції "від ембарго Росії на європейську рибу".

У зв'язку із цим керівництво Євросоюзу має намір довести до відома країн, які можуть замінити європейський експорт, очікування Брюсселя, що вони не будуть здобувати "несправедливий прибуток зі сформованої ситуації", цитує видання високопоставленого чиновника ЄС, що виступив на брифінгу, присвяченому Україні.

Він наголосив, що окремі компанії можуть підписувати нові контракти з Росією, але "важко виправдати дипломатичні ініціативи" держав по заміщенню продукції ЄС, США, Норвегії та Австралії.

Інший європейський чиновник зауважив, що переговори будуть політичними: їх метою є визначення важливості єдиного підходу міжнародного співтовариства до українського конфлікту, а не посилення юридичних претензій щодо заборони на експорт продовольства в РФ.

ЄС як найбільший у світі торговий блок може чинити тиск через переговори з торгово-економічним союзом, до якого входять Аргентина, Бразилія, Парагвай і Уругвай (МЕРКОСУР), зазначає FT. При цьому видання визнає, що "15-річні переговори щодо торговельної угоди загрузли у труднощах через доступ до ринків".

Очікується, що відповідь на "продуктове ембарго" Москви Євросоюз прийме на засіданні експертів із сільського господарства в четвер, 14 серпня, йдеться у публікації.