ua en ru

Європарламент обговорює законопроект про порядок ліквідації банків

Європарламент обговорює законопроект про порядок ліквідації банків, згідно з яким до витрат на контрольоване банкрутство у разі необхідності можуть залучатися кредитори першої черги і власники незастрахованих вкладів. Про це заявив єврокомісар з внутрішніх ринків Мішель Барньє в інтерв'ю Handelsblatt.

На питання про те, наскільки надійні рахунки в кіпрський банках, на яких більше 100 тис. євро, Барньє відповів: "Мене турбує в першу чергу те, чи захищені дрібні вкладники та платники податків в той момент, коли якийсь банк починає відчувати труднощі. Цьому присвячений мій законопроект про порядок ліквідації банків, який зараз обговорюється в Європарламенті. В тексті закону зазначено, що якщо немає іншої можливості, то до витрат на контрольоване банкрутство можна залучати кредиторів першої черги і власників незастрахованих вкладів".

Зважаючи на це єврокомісар не виключає, що ситуація, яка сталася на Кіпрі, може повторитися. Але спочатку Євросоюз повинен прийняти директиву про порядок ліквідації банків, тоді з'являться чіткі правила гри для всіх, хто інвестує свої кошти в банки.

У випадку з Кіпром чекати появи цієї законодавчої бази, щоб відібрати гроші в інвесторів і вкладників, не стали.

"Саме з цієї причини Кіпр повинен залишатися поодиноким випадком до тих пір, поки питання про порядок ліквідації банків не буде врегульовано в ЄС законодавчо", - підкреслив Барньє.

Читайте також: Наступним кандидатом на примусову допомогу ЄС може стати Словенія, - експерти