ua en ru

ЄЦБ залишив облікову ставку на рівні 0,5%

Європейський центральний банк (ЄЦБ) залишив облікову ставку на рівні 0,5%. Про це йдеться в поширеному сьогодні повідомленні банку.

Європейський центральний банк (ЄЦБ) залишив облікову ставку на рівні 0,5%. Про це йдеться в поширеному сьогодні повідомленні банку, повідомляє Reuters.

Це рішення співпало з очікуваннями більшості аналітиків.

Ставки Європейського центрального банку будуть зберігатися "на поточному або більш низькому рівні протягом тривалого періоду часу", заявив глава ЄЦБ Маріо Драгі на прес-конференції після засідання Керуючої ради банку. Політика ЄЦБ буде залишатися стимулюючої "настільки довго, наскільки це необхідно", - сказав глава ЄЦБ.

Дана заява стала безпрецедентним, оскільки регулятор вперше перейшов до практики прогнозування ставок, аналогічну практиці Федеральної резервної системи. Драгі заявив, що за даний "беспрецендентний" крок проголосували всі 23 керівника ЄЦБ.

Крім цього, Драгі пообіцяв що регулятор буде дотримуватися стимулюючої грошово-кредитної політики стільки, скільки буде потрібно для відновлення економіки валютного блоку.

"Стимулююча політика ЄЦБ, в першу чергу, повинна підтримувати внутрішній попит в єврозоні. Така політика забезпечить підтримку та відновлення економічної активності в єврозоні до кінця цього року і в 2014 році", - заявив Драгі.

У той же час він відзначив, що на даному етапі що знижувальні ризики для економіки єврозони зберігаються, у той час як інфляційні ризики в цілому збалансовані.

Центробанк також залишив без змін депозитну та кредитну ставки - на рівні 0,0% і 1,0% річних відповідно.

Зазначимо, що Маріо Драгі, незважаючи на поради, рекомендації та пропозиції, пішов на зниження ставки лише недавно - в травні. За підсумками засідання Ради керуючих ЄЦБ у Братиславі було прийнято рішення знизити ключову процентну ставку до 0,5% з 0,75%. При цьому ставка за депозитами була збережена на нульовому рівні, в той час як ставка маржинального кредитування зменшилася до 1% з 1,5%.

Напередодні також стало відомо, що Драгі готує "запасний план" порятунку на випадок загострення боргової кризи. Драгі ініціював розробку плану купірування негативних наслідків нової хвилі боргової кризи, а саме в разі різкого зростання прибутковості держоблігацій Іспанії та Італії. У рамках цього плану обговорюється можливість запуску програми кількісного пом'якшення (QE), аналогічної програмами Федеральної резервної системи.

Останні економічні дані по зоні євро відродили надію на те, що цього року почнеться відновлення економіки.

Виробнича активність продемонструвала ознаки стабілізації в червні і, ймовірно, прискориться в цьому кварталі, оскільки надихаючі сигнали надходять навіть із самих невеликих країн єврозони.

Інфляція в блоці зросла до 1,6% у червні, наблизившись до 2%-му орієнтиру ЄЦБ.

Нагадаємо також, що раніше сьогодні Банк Англії залишив базову облікову ставку без зміни - на найнижчому в історії рівні в 0,5% річних.