ua en ru

ЄС розпочав процедуру оскарження в СОТ російських мит на європейську продукцію

Європейський Союз розпочав процедуру врегулювання спорів в рамках Світової організації торгівлі (СОТ) щодо імпортних тарифів, встановлених Росією.

Європейський Союз розпочав процедуру врегулювання спорів в рамках Світової організації торгівлі (СОТ) щодо імпортних тарифів, встановлених Росією. Про це повідомляє прес-служба Європейської комісії.

Як повідомляється в прес-релізі, Європейський Союз вважає, що Росія порушила свої зобов'язання в рамках СОТ при встановленні імпортних тарифів на паперову продукцію, холодильники та пальмова олія.

В цілому, наголошується в документі, рівень імпортних тарифів, встановлених російським урядом, що знаходиться нижче ліміту, встановленого угодами про приєднання до СОТ. Однак по ряду товарних позицій, вважають в ЄС, тариф значно перевищує допустимий за правилами СОТ рівень.

Чиновники ЄС вважають, що Росія допускає порушення двох типів. Перший - це пряме перевищення імпортного тарифу, тобто коли замість допустимих 5% встановлюється 15% тариф. Порушення іншого роду зводяться до справляння при ввезенні в Росію деяких товарів суми, яка перевищує розраховану за максимально припустимій тарифу мито.

ЄС вважає Росію важливим торговельним партнером, йдеться в заяві, вона займає третє місце. Експорт ЄС в Росії становить близько 120 млрд у рік, у ньому переважають машини, транспортне обладнання, хімікати, ліки і сільськогосподарська продукція.

Також ЄС вважає, що односторонні обмеження прийняті Росією у відповідь на санкції чинять негативний вплив.

За правилами СОТ першим кроком при виникненні претензій до однієї з держав-членів СОТ є консультації. Таким чином, спочатку представники ЄС будуть намагатися домовитися з російським урядом. Якщо протягом 60 днів не вдасться досягти угоди, то буде створена група арбітрів, які займуться оцінкою обґрунтованості претензій.

Нагадаємо, про те, що Євросоюз збирається подати до СОТ скаргу на Росію через введену Москвою заборону на імпорт ряду продуктів з Європи, стало відомо в кінці серпня 2014 р.