ua en ru

В АПУ розповіли про склад і повноваження майбутнього Вищої ради правосуддя

В АПУ розповіли про склад і повноваження майбутнього Вищої ради правосуддя Фото: Олексій Філатов

До складу ВРП буде входити 21 член

Вища рада правосуддя буде відповідати за всі питання суддівської кар'єри. Про це сьогодні в ході брифінгу в Києві повідомив заступник глави Адміністрації Президента України, голова робочої групи з питань правосуддя та суміжних правових інститутів Олексій Філатов у ході презентації проекту змін до Конституції в частині правосуддя з урахуванням рекомендацій Венеціанської комісії, передає кореспондент РБК-Україна.

"За всі питання суддівської кар'єри відповідатиме Вища рада правосуддя, незалежний орган, який складатиметься переважно із суддів. Тобто більшість членів, на відміну від сьогоднішньої ситуації, становитимуть судді, обрані самими суддями", - сказав Філатов.

За його словами, до складу ВРП буде входити 21 член, 11 з яких - судді.

"Вища Рада правосуддя, а не Верховна Рада, як зараз, буде давати згоду на притягнення судді до відповідальності у разі вчинення суддею відповідних порушень. При цьому імунітет судді буде звужений виключно до функціонального імунітету", - сказав Філатов.

За його словами, суддя матиме імунітет у частині прийняття судових рішень, натомість не матиме імунітету в частині здійснення будь-яких правопорушень, не пов'язаних з виконанням функціональних обов'язків.

Нагадаємо, ВРЮ буде реорганізовано у Вищу раду правосуддя.